Yatırım Kararlarını Etkileyen İnsan Davranışları

Umut Tosunlar
3 min readFeb 28, 2022

--

Bireysel yatırımcının yatırım kararı verirken rasyonel bir karar verdiği varsayılmaktadır. Bu yatırım seçeneğine bağlı risk ve getiriyi etkileyebilecek tüm faktörleri göz önünde bulundurur. Ancak gerçekte, yatırım kararlarını etkileyen farklı yatırım önyargıları vardır. İyimserlik ve karamsarlık, umut ve korku tüm bu duygular tek bir yatırımcıda farklı zamanlarda veya aynı anda birden fazla yatırımcı veya grupta var olabilir. İnsan doğasının eğilimlerini ve önyargılarını anlayarak, bunlardan kaçınabilecek ve daha iyi yatırım sonuçları elde edebileceğiz.

Peki yatırım kararlarını etkileyen davranışlar nelerdir?

Aşırı Güven: Yatırımcı başarısı, aşırı güveni besler ve aşırı güven, aşırı alım satım, riski hafife alma, getirileri fazla tahmin etme, yetersiz çeşitlendirme, gereksiz risk alma ve genel olarak zayıf getiri gibi zayıf alım satım kararlarına yol açabilir. Yatırımcılar, aşırı güven, artan bilgi, ticaret yöntemi ve yatırım faaliyeti arasındaki ilişkiyi anlamalıdır.

Kayıptan Kaçınma: İnsanlar olarak, pişmanlık duygusundan mümkün olduğunca kaçınmaya çalışırız ve pişmanlık duygusuna sahip olmaktan kaçınmak için çoğu zaman çok uzun, bazen mantıksız uzunluklara gideriz. Araştırmalar, tüccarların, kazançlarını kaybetmenin veya orijinal maliyeti kaybetmenin pişmanlığını önlemek için, kazanan bir pozisyonu çok erken ve kaybeden bir pozisyonu çok geç satma olasılığının 1,5 ila 2 kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Bu, ünlü yatırım kuralıyla doğrudan çelişir, “Kayıplarını kısa kes ve kazananların kaçmasına izin ver”

Sürü Davranışı: Yatırım seçimlerimizi diğer insanların (yatırımcıların) yaptığı seçimlere göre yaparız. Kâr için bir fırsatı kaçırma korkusunun, birinin hayat birikimini kaybetme korkusundan daha kalıcı ve motive edici olduğu bulunmuştur. Örneğin, diğer yatırımcıların satın aldığı şirket veya sektörlerin hisselerini satın alıyoruz ya da gayrimenkule yatırım yapan başkalarını gördüğümüzde kalabalığı takip ediyoruz.

Momentum Etkisi: Yatırım sınıfının hareket (getiri) açısından mevcut trendinin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini düşünüyoruz. Bu, eğer o hisse senetlerinin veya başka bir yatırım sınıfının fiyatları artıyorsa, artmaya devam edecek ve bu nedenle yatırım yapmak için iyi bir seçenek olacak, aksine düşüyorsa düşmeye devam edecek, bu nedenle çıkmak daha iyidir. Zarara uğramak anlamına gelse bile yatırım sınıfı bu. Bu önyargı, günlük hayatımızda geçerli olan insan psikolojimizden kaynaklanmaktadır, ayrıca iyi zamanlarda bu iyi zamanın sonsuza kadar orada kalacağı konusunda iyimseriz ve zor zamanlarda depresyona gireriz. Koşulların asla düzelemeyeceği olumsuz düşüncelerle çevrili oluruz.

Sınırlı Dikkat Süresi: Bu teori, bir insanın, biriktirebileceği sınırlı bilgiye dayanarak kararlar alacağını belirtir. Bu sınırlamalar nedeniyle, yatırımcılar yalnızca web siteleri, finansal medya, arkadaşlar, aile veya kendi araştırmalarının dışındaki diğer kaynaklar aracılığıyla dikkatlerine gelen hisse senetlerini dikkate alma eğilimindedir. Örneğin, belirli bir biyoteknoloji stoğu, gişe rekorları kıran bir ilaç için FDA onayı alırsa, bildirilen haberler yatırımcıların dikkatini çektiği için yukarı yönlü hareket büyütülebilir.

Bağlama Önyargısı: Bir konu hakkında bize verilen ilk bilgiye çok fazla güvenmemize neden olan bilişsel bir önyargıdır. Bir şey hakkında planlar veya tahminler yaparken, yeni bilgileri objektif olarak görmek yerine çapamızın referans noktasından yorumlarız. Bu, kararımızı çarpıtabilir ve planlarımızı veya tahminlerimizi gerektiği kadar güncellememizi engelleyebilir. Örneğin, bir menkul kıymetin satın alma fiyatını, o menkul kıymetle ilgili sonraki kararları almak için bir çapa olarak alırsınız. Bu nedenle, bir kişi güvenliği olması gerekenden daha uzun süre tutabilir.

Sonuç Yönetimde temel bir ilke, planlamanın her faaliyetten önce gelmesi gerektiğidir. İyi geliştirilmiş bir stratejik yatırım planı, psikolojik zayıflıklara karşı en iyi savunmadır. Açık fikirli ve alçakgönüllü olmaya, bilgi yanılsamasından kaçınmaya, kaybedilen yatırımları satma tereddütüne direnmeye, duygusal tepkileri kontrol etmeye ve kalabalığı takip etmekten kaçınmaya çalışmalıyız. Yatırım performansını düzenli zaman dilimlerinde gözden geçirmemiz, portföyleri periyodik olarak yeniden dengelememiz ve ciroyu azaltmamız gerekiyor.

E-BÜLTENİME ÜYE OLUN!

Her hafta iş hayatı, üretkenlik ve başarı üzerine yazdığım yazılarımın düzenli olarak mail adresinize gelmesi için bir “e-bülten” oluşturdum. Bundan sonra yayına alacağım her yazı ve bildirinin mail yoluyla size ulaşması için aşağıdaki linke mail adresinizi bırakmanız, böylelikle bültenime ücretsiz üye olmanız yeterli olacaktır. İlginize şimdiden teşekkür ederim.

Bana Sosyal Medya Hesaplarımdan Ulaşmak İsterseniz; 👇

►Instagram: umuttosunlar

►Twitter: umuttosunlar

LinkedIn: umuttosunlar

Daha önceki yazılarımdan bazılarına göz atmak için; 👇

--

--

Umut Tosunlar

Financial & Life Empowerment / Real Estate Sales Professional / Investor