Başarısız Olmanıza Neden Olan Zaman Yönetimi Yanlışları

Umut Tosunlar
5 min readFeb 14, 2022

--

En tanınmış zaman yönetimi uzmanlarından Alan Lakein bir keresinde şöyle belirtmiştir; “zaman=yaşam; bu nedenle, zamanını boşa harca ve hayatını boşa harca, ya da zamanına hakim ol ve hayatına hakim ol.” Başarısız olmanıza neden olan zaman yönetimi mitleri için yardıma ihtiyacınız varsa belki de bu yazının bazı maddeleri işe yarayabilir!

Zaman yönetimi mücadelesi.

Bu doğru olsa da, meselenin gerçeği şu ki, zamanınıza hakim olmak çoğumuz için bir mücadeledir. Bu nedenle, zamanımızı daha etkin yönetmemize yardımcı olacak çok çeşitli kaynaklara yöneliyoruz. Ancak şunu unutmayın, zaman yönetimini içeren her araç, kitap, kurs veya hack size fayda sağlamayacak.

Farkına varmanız gerekecek.

Başka bir deyişle, bir kişinin tek bir teknikle başarılı olması, onu zaman yönetimi bilmecenizi çözmenin “en iyi” yolu yapmaz. Aslında o durum başarısız olmanıza neden olabilir.

Zaman yönetimi arayışınızda daha fazla ilerlemeden önce, aşağıdaki zaman yönetimi efsanelerini ve onları nasıl yeneceğinizi bilmelisiniz. Bu şekilde sizi engelleyen şeyin ne olduğunu belirleyebilir ve imkansızı vaat eden stratejileri bırakabilirsiniz.

1. Zaman yönetimi, daha az zamanda daha çok iş yapmak demektir.

Zaman yönetimini düşündüğünüzde, bunu daha az zamanda daha çok şey yapmakla ilişkilendiriyor musunuz? Bu yaygın bir yanlış anlama olabilir. Bazen zaman yönetimi, daha az önemli şey yapmak anlamına gelebilir. Sonuçta, bir günde başarmak istediğimiz her şeyi yapmak imkansız.

Ancak yapılması gerekenleri önceliklendirirsek ve sadece bu öncelikleri tamamlamaya odaklanırsak, o zaman daha etkili ve üretken olabiliriz.

Daha iyi zaman yönetimi için nasıl öncelik verebilirsiniz?

  • Üzerinde çalışmanız gereken görevleri yazın.
  • Her göreve önem derecesine göre sayılar atayın.
  • Bu görevler için zaman ayırmak için bir takvim uygulaması kullanın.
  • Başkalarının önceliklerini sizinkilerin önüne koymaktan vazgeçin.
  • Daha hızlı ve daha kolay öncelik verene kadar neyin işe yarayıp neyin yaramadığını tekrarlayın ve değerlendirin.

2. Yapılacaklar listesi günü kurtaracak.

Zaman yönetimi ipuçlarını araştırın ve bu maddenin listenin hep en başında olduğunu göreceksiniz. Yapılacaklar listeleri zaman zaman işe yarayabilir. Ancak, herkes için iyi çalışmıyorlar. Aslında, yapılacaklar listesinin bazı durumlarda yarardan çok zarar verdiği bilinmektedir. O yüzden bu konuda kendinizi nasıl daha rahat hissediyorsanız o yoldan gidin.

Hiç listeniz tarafından reddedildiniz mi?

Diyelim ki bir yapılacaklar listesi oluşturdunuz, ancak her öğenin üzerini çizemediniz. Günün sonunda nasıl hissedeceğinizi düşünüyorsunuz? Muhtemelen hayal kırıklığına uğrayacaksınız.

Ek olarak, yapılacaklar listeleri, zaten yapacağınız daha az zorlayıcı görevleri dahil etmek için bir ayartma olabilir. Bu öğeler, e-posta veya egzersiz gibi görevleri içerir. Bu maddeleri geçmek size dopamin artışı sağlayabilir, ancak daha önemli şeyleri yapmanızı engeller.

Listede hızlı hareket edin.

Pek çok görevi yerine getirmeyi ve bunların üzerini çizmeyi gerçekten seven biriyseniz, devam edin. Sadece ne yaptığınızın farkına varın. Acele edip bir şeyler yapman ve sonra onu listeye yazıp üzerini çizmenle tanın. Eğer kendinizi bu şekilde çalışmak için eğittiyseniz bu sorun değil. Çalışmalarınızı anlayın, bu parçalar üzerinde hızla çalışın ve devam edin.

Bazıları bu listeleri durdurun diyor.

Daniel Markovitz Harvard Business Review’da şöyle yazıyor: “Yapılacaklar listesi yapmayı bırakın. Sizi sadece başarısızlık ve hayal kırıklığı için hazırlıyorlar.”

Bunun yerine Markovitz, “Görevlerinizi yapılacaklar listesinden çıkarın, her birinin ne kadar zaman harcayacağını tahmin edin ve takviminize aktarın. (E-postanızı işlemek için zaman ayırmayı unutmayın. Her gün ortaya çıkacak kaçınılmaz krizlerle başa çıkmak için biraz boş alan bırakın) Özünde, işiniz için bir üretim planı yapıyorsunuz.”

3. Erken kalkmalısınız.

İşte zaman yönetimiyle ilgili duyacağınız bir başka popüler tavsiye; daha erken kalk.

İnsanlar erken kalkarak bir günde daha fazlasını yapabileceğinizi iddia ediyor. Bu mantıklı çünkü uyanık olan tek kişi sizseniz dikkatinizi dağıtacak hiçbir şey yok. Dahası, erken uyananlar kendilerini daha uyanık, tazelenmiş ve üretken hissederler.

Dikkat! Erken uyanmak, yalnızca sabah insanıysanız etkilidir.

Eğer bir gece kuşuysanız, kendinizi sabah saat beşte uyanmaya zorlamayın. Sadece programınızda bazı ince ayarlar yapmanız gerekiyor. Daha tutarlı bir uyku programı yaparak başlayın.

Zamanınızı koruyun.

Ayrıca kesintisiz çalışma için akşam saatlerinizi de koruyun. Örneğin, çocuklar uyuduktan sonra önemli bir görev üzerinde çalışın, e-posta gönderin veya gününüzü yarın için planlayın.

4. Aktiviteleri günün her dakikasına planlamanız gerekir.

Anlıyorum, yapacak milyonlarca işin var. Ancak, aktiviteleri günün her dakikasına planlamak ters etki yapar.

Makine gibi mi çalışıyorsun?

Bir makine gibi durmadan çalışmak sizi bitkin ve stresli hissettirebilir. Daha da kötüsü, işe giderken arabanızın bozulması, ağ kazası veya çocuğunuzun hasta olduğu için okuldan eve gönderilmesi gibi acil bir durum olduğunda ne olur? Programınız çok yoğun olduğu için bu yangınları söndürmek için zamanınız yok.

Boş yerleriniz nerede ?

Bunun yerine, gün boyunca programınızda boş alanlar bırakın. Bu size stres atmak ve kendinizi yeniden şarj etmek için zaman verir. Ayrıca, planların değişmesi durumunda size esneklik sağlar.

5. Mükemmel bir zaman yönetim sistemi mevcuttur.

Sonsuz miktarda zaman yönetimi tavsiyesi mevcuttur. Bu kötü bir şey değil. Bu sistemler çalışabilir. Sorun şu ki, dışarıda her zaman daha iyi bir sistem olacağına inanıyorsanız, sizin için çalışan bir sisteme bağlı kalmak yerine her zaman bu “mükemmel” sistemi arıyor olacaksınız.

Gerçek şu ki, mükemmel bir zaman yönetimi sistemi mevcut değil. Sonsuz bir arayış içinde olmak yerine, her seferinde bir kez yönetim ipucu kullanmaya başlayın. Çalışmıyorsa, o zaman farklı bir şey deneyin.

Daha küçük veya daha kısa hedeflerle başladığınızdan emin olun.

Kısa vadeli hedeflere ulaşmanıza yardımcı olacak küçük, artımlı değişikliklerle başladığınızdan emin olun. Örneğin, e-postalar veya telefon görüşmeleri gibi görevleri gruplamaya başlayabilirsiniz. Size günde sadece 20 dakika kazandırabilir, ancak bu sonunda saatlere dönüşecektir.

6. Zaman “yönetilebilir”.

Bunu düşündüğünüzde, “zaman yönetimi” terimi gerçekten mantıklı değil. Sonuçta, bir gün içindeki saat sayısı, bir haftadaki gün sayısı vb. zaten belirlenmiştir. Ve bunu değiştirmek için kesinlikle yapabileceğiniz hiçbir şey yok.

Kontrol edemediğiniz bir şeyi saplantı haline getirmeyi bırakın ve zamanınızı nasıl daha verimli kullanacağınıza odaklanmaya başlayın. Yeterince uyumak, egzersiz yapmak, daha sağlıklı beslenmek ve öncelik vermek gibi kontrolünüzde olan şeylerle başlayın. Çalışma alanınızı üretkenliğe daha elverişli hale getirin ve en yüksek performans saatlerinizde en önemli görevleriniz üzerinde çalışmaya başlayın.

Bu küçük değişiklikler, size ayrılan zamandan en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olacağından sizi daha üretken hale getirebilir. Bu maddeler ışığında, yazının başında dediğim gibi, her bir madde herkes için farklı tepkimeler doğurabilir, farklı üretkenlik yolları açabilir.

E-BÜLTENİME ÜYE OLUN!

Her hafta iş hayatı, üretkenlik ve başarı üzerine yazdığım yazılarımın düzenli olarak mail adresinize gelmesi için bir “e-bülten” oluşturdum. Bundan sonra yayına alacağım her yazı ve bildirinin mail yoluyla size ulaşması için aşağıdaki linke mail adresinizi bırakmanız, böylelikle bültenime ücretsiz üye olmanız yeterli olacaktır. İlginize şimdiden teşekkür ederim.

Bana Sosyal Medya Hesaplarımdan Ulaşmak İsterseniz; 👇

►Instagram: umuttosunlar

►Twitter: umuttosunlar

LinkedIn: umuttosunlar

--

--

Umut Tosunlar

Financial & Life Empowerment / Real Estate Sales Professional / Investor